Etiketter

, , , ,

Tänkte lägga upp en förklaring till mormorsrutor så som jag gör dem. När jag skulle lära mig hur man gör så fick jag kolla på massor av olika förklaringar för att få till det. Så jag hoppas att den här förklaringen kan hjälpa någon.

Börja med att göra 5 luftmaskor

Sätt ihop dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första maskan.

Nu är det dags att göra första rutan, börja med 3 stycken halvstolpar med nedtag i ringen av luftmaskor. Därefter 2 stycken luftmaskor, sen återigen 3 halvstolpar. De två luftmaskorna bildar ett hörn. Fortsätt tills du har fyra hörn. Dvs: 3 halvstolpar, 2 luftmaskor, 3 halvstolpar, 2 luftmaskor, 3 halvstolpar, 2 luftmaskor, 3 halvstolpar, 2 luftmaskor, avsluta varvet med en luftmaska.

Nu är det dags att byta färg, klipp av den första tråden och dra igenom öglan så att den inte går upp. Välj ett hörn att börja i med den nya färgen och gör en fast maska där. Gör därefter 3 halvstolpar med nedtag i hörnet. Gör därefter två luftmaskor för att sedan göra ytterligare 3 halvstolpar i samma hörn.

När hörnet är färdigt görs en luftmaska och sedan påbörjas nästa hörn, dvs 3 halvstolpar, 2 luftmaskor och 3 halvstolpar med nedtag i hörn nummer två.

Fortsätt med de två kommande hörnen, 1 luftmaska, 3 halvstolpar, 2 luftmaskor, 3 halvstolpar, 1 luftmaska, 3 halvstolpar, 2 luftmaskor, 3 halvstolpar, 1 luftmaska och så avslutas varvet med en smygmaskan i första maskan.

Nu är det dags för varv 3, välj en ny färg och börja i valfritt hörn med en fast maska.  Gör sedan hörn nummer  1 (dvs 3 halvstolpar, 2 luftmaskor, 3 halvstolpar) fortsätt med en luftmaska för att sedan göra sidan. Det görs genom nedtag i hålet som bildats mellan de mörk-lila hörnen. Gör sedan en luftmaska för att komma till hörn nummer två. Fortsätt varvet runt som tidigare, (3 halvstolpar, 2 luftmaskor, 3 halvstolpar) i hörnen och (3 halvstolpar) i hålen på sidorna. Mellan hörnen och sidorna är det en luftmaska för att skapa ett hål till nästa varv. Varvet avslutas med en smygmaska i första röda maskan.

Nu är det tredje varvet färdigt och det är dags för varv fyra, där fortsätter du precis som tidigare, med den enda skillnaden att du gör två grupper med 3 halvstolpar på sidorna.

Nu är mormorsrutan färdig (du kan självklart fortsätta med hur många varv som helst) och det är dags att fästa trådar. Mitt tips är att använda en mindre virknål och virka in trådarna i rutan så att de inte syns.

Säg gärna till om du har några frågor eller om du ser något fel i beskrivningen!

Bra beskrivningar av hur man gör olika typer av maskor finns här!

Annonser